top of page
  • Suvi Widenius ja Heidi Lundberg

Taidesukellus - Helsingin klubitalo

Tunteita ja elämyksiä Klubitalolla

“Mä oon niin onnellinen”, eräs taidesukeltaja iloitsi Sörnäisten Klubitalolla 12.9 järjestetyn Taidesukellus työpajan päätteeksi. Taidesukelluspaja oli Klubitalolla järjestetyistä työpajoista toinen laatuaan. Pajat kokosivat yhteensä neljäkymmentä innokasta Klubitalolaista sukeltamaan taiteen kautta itseensä ja löytämään luomisen ilon.

Saimme seurata sivustakatsojana pajan etenemistä ja osallistujien kokemuksia kolmetuntisen työpajan aikana. Kokemus oli myös meille vaikuttava, kun näimme uniikkien ja upeiden taideteosten syntyvän ja valmistuvan vaihe vaiheelta.

Samalla pääsimme osallisiksi itsekin käsin kosketeltavan innostuneesta ja intensiivisestä ilmapiiristä, joka vallitsi Klubitalolla koko työpajan ajan.

Aluksi tunnelma oli keskittynyt, kun taiteilijat virittäytyivät sukeltamaan ja asettivat pensselin otsalleen ja kynän paperille – tällä tavalla oman

itsensä siirtäminen taideteokseen alkaa.

Monivaiheisen tekemisen aikana kuitenkin rento puheensorina ja oivaltavat huudahdukset täyttivät tilan Paula Rusokallion johdattaessa osallistujia sukelluksen uusiin vaiheisiin.

Oli kiinnostavaa huomata, kuinka osallistujat itsekin yllättyivät siitä, miten hienoja omista töistä tulikaan. ”Enhän mä osaa” –kommentit, joita alussa saattoi kuulua, muuttuivat ihmettelyksi siitä, miten huomaamatta lopputuloksesta muovautui onnistunut ja hämmästyttävällä tavalla tekijänsä näköinen teos. Moni kommentoi ihmetystään siitä, miten kaikilla oli niin erilaiset työt, vaikka tekniikka olikin sama.

Kolme tuntia kului kuin siivillä, oli aivan kuin osallistujat olisivat sukeltaneet paikkaan, jossa ajalla ei ollut merkitystä.

Pääsimme todistamaan, kuinka asenteet muuttuivat varovaisesta epäuskosta voimaantumisen ja onnistumisen kokemukseksi sukeltajien löytäessä itsessään piilevän potentiaalin.

Lähes kolmetuntisen sukelluksen päätteeksi voimme todeta, että teoksista tuli upeita yksilöitä. Kaikista tärkein tuotos kuitenkin oli se, että prosessi synnytti uskoa luomisen voimaan, sen kautta omaan itseensä ja kykyihinsä – omaan aineettomaan pääomaansa!

Suvi Widenius ja Heidi Lundberg

Kirjoittajat Suvi ja Heidi ovat olleet vapaaehtoisina Taidesukellusprojektissa huhtikuusta 2016 lähtien. Taidesukellus pajojen edetessä Suvi ja Heidi kiertävät mukana auttamassa ja dokumentoimassa pajoja sekä kirjoitellen kuulumisista ja tunnelmista blogiin.

bottom of page