top of page
  • Writer's pictureNoora @Taidesukellustehdas

Ohjaaja haastattelussa: Lilli Sukula-LindblomTaidesukellus-ohjaajista esittelyvuorossa on Lilli Sukula-Lindblom, teatteritaiteen maisteri sekä näyttelijä-ohjaaja-taustainen artisti, joka viettää tänä vuonna 40-vuotistaiteilijajuhlaa - grattis, Lilli! Lilli otti osaa Taidesukellus AIST -ohjaajakoulutuksen ensimmäiselle kierrokselle ja valmistui ohjaajaksi alkuvuodesta 2022.Lilli, miten tutustuit Taidesukellukseen?


Matkani Taidesukelluksen pariin oli vahinkojen ja sattumusten summa. Olin aloittanut työt muistisairaiden parissa kolmivuotisessa Sol i Minnet (aurinkoinen mieli) -hankkeessa, ja tuolloin verkostoiduin ja tapasin paljon ihmisiä työn tiimoilta pääkaupunkiseudulla. Eräässä tapaamisessa työhuoneellani sain vinkin, että minun pitäisi tavata [Taidesukelluksen kehittäjä] Paula. Tutustuimme ateljeella, huomasimme töissämme kiinnostavia yhtymäkohtia. Päädyin kutsumaan Paulan sekä Taidesukelluksen mukaan hankkeeseemme.


Taidetyöpajan toteutus muistisairauden kontekstissa ei ollut itsestään selvää. Alussa ilmassa oli paljon kysymysmerkkejä, esim. ateljee-tilojen turvallisuus muistisairaille mietitytti. Ensimmäinen työpaja sujui kuitenkin hyvin, ja huolet paljastuivat turhiksi. Työpajoja päätettiin heti toteuttaa lisää, ja pian sain kyselyjä myös hoivakotien henkilökunnalta, jotka hekin halusivat kokeilla taidesukellusta. Lopulta toteutimme asukkaiden ja henkilökunnan työpajoissa yhteensä 80 maalausta, jotka esiteltiin taidenäyttelyissä – osa tauluista myytiinkin!


Ajattelen, että tällä matkalla on ollut keskeisessä roolissa oma luova hulluus. Vaikka Paulan tavatessani kaikki oli hankkeessamme suunniteltu ja lyöty valmiiksi lukkoon, suunnitelmaa voi aina muuttaa kutkuttavammaksi – ja näin aukeavat taas uudet polut.Kuvaile jotenkin omaa matkaasi koulutuksen aikana: mikä sinussa muuttui ja miten?


Taide on ollut pitkään osa ammattiosaamistani. Olen tehnyt urallani monia isoja taideprojekteja, mm. Sairaalaklovnit ry:n perustajana, vetäjänä ja toteuttajana. Tämän lisäksi olen aina piirtänyt, mutta en ole ollut ekspressiivinen maalari. Sol i Minnet -hankkeen aikana koin monet taidesukellukset niin järjestäjänä kuin osallistujan penkillä. Menetelmä avasi silmäni – minäkin voin heiluttaa pensseliä eri tavalla kuin olen aina ennen tehnyt! Tämä oivallus, yhdessä oikean ajoituksen kanssa, vei minut mukanaan ohjaajakoulutukseen.


Taidesukellus-ohjaajakoulutuksen aikana oma uskallukseni ekspressiiviseen ilmaisuun muuttui lopullisesti näkymättömästä näkyväksi, osaksi onnellista minua. Olen ikuisesti kiitollinen siitä mahdollisuudesta, mikä minulle tämän menetelmän ja koulutuksen kautta suotiin.Ohjaajien syysriemua kuvauksista parin vuoden takaa.Miltä oma arkesi Taidesukellus-ohjaajana näyttää?


Olen eläkkeellä, eli en enää tee rahasta tai pakosta mitään mistä en pidä. Sen mitä teen pitää olla antoisaa, hauskaa ja kivaa, ja sitä Taidesukellus-ohjaajuus minulle on. Ohjaan työpajoja silloin tällöin, kun se aikatauluihin sopii. Sanoisin, että olen enemmän tuuraaja ja osa-aikainen ohjaaja, kuin että teen tätä työkseni. Teen tätä huvikseni!


Olen viime aikoina työstänyt isoa muuttoa ja tänä vuonna olen mukana Wasa Teaterin uudessa musikaalissa “Vänd om min längtan”, joka saa ensi-illan syyskuussa. Elämä on koko ajan murroksessa.


Nautin siitä, että voin olla osa Taidesukellus-yhteisöä ja perhettä. Olen mielelläni mukana rakentamassa tätä, sekä antamassa omaa osaamista eteenpäin laajemmalle muusaperheelle.


Mitä valmiuksia tai kykyjä Taidesukellus-koulutus toi työkalupakkiisi?


Taidesukellus on ollut minun työkalupakkiini ehdoton lisä, se puuttuva palanen. Ohjaajakoulutus on avannut ihan toisenlaisen taidepläjäyksen päässäni ja elämässäni. Aiemmin olen mm. maalannut ikoneita noin vuosikymmenen verran, mutta siinä puuhassa tarkkuus ja tekemisen tapa ovat hyvin erilaisia. Taidesukellus-menetelmä on tuonut elämään värejä, ilottelua ja hulluutta – tai tuonut näkyviin sen, mikä on itsessäni näköjään aina ollutkin.Ohjaajatiimi Suomenlinnan Pirunkirkossa 120 taidesukeltajan kanssa.Mitä terveisiä lähettäisit ohjaajakoulutuksesta kiinnostuneille?


Haluaisin vinkata ettei tarvitse olla nuori ja uraansa aloitteleva, jotta pystyy tekemään tätä työtä. Ihmisillä on erilaisia taustoja ja kokemuksia, ja se ainoastaan rikastuttaa Taidesukellus-perhettä. Kaikissa ihmisissä on jotain mitä he voivat tuoda mukanaan tähän matkaan. Samalla pitää olla valmis siihen, että tulee mukaan valmiiseen prosessiin. Koulutus antaa tekemiselle rungon, ja perusasiat pitää oppia. Rohkeasti ja ilolla mukaan vaan!
Seuraava Taidesukellus-työpaja ma 6.3. klo 17-20 @ ateljee Kamppi - Tervetuloa mukaan kokemaan Taidesukellus-menetelmä ja tutustumaan ohjaajan työhön lähietäisyydeltä! Liput 90 € / hlö, ilmoittautuminen avoimien työpajojen sivuilta.


Maksuton konsultaatio (45 min) - Jos toivot henkilökohtaisempaa keskustelua siitä, miten Taidesukellus-menetelmä ja ohjaajakoulutus sopisivat juuri sinun osaamispalettiisi, voit varata maksuttoman henkilökohtaisen konsultaation menetelmän perustajan Paula Rusokallion kanssa. Ota yhteyttä paula[a]taidesukellus.fi ja jutellaan lisää 💌


Early bird -hinta voimassa 28.2.2023 asti - Taidesukellus-ohjaajakoulutuksen early bird -hinta -15 % on voimassa helmikuun loppuun asti. Lue lisää koulutusohjelman nettisivuilta ja ilmoittaudu mukaan!

Comments


bottom of page